Campagne
Programmapunten
Binnenkort trekken we opnieuw naar de stembus voor belangrijke verkiezingen in Oosterzele. De uitdaging van Open Vld plus is groot en ambitieus. Met een sterk team van ervaren rotten, nieuwe kandidaten en jeugdig enthousiasme willen wij een frisse wind laten waaien in Oosterzele. We willen een einde maken aan de politiek van de afgelopen jaren.
Met Open Vld plus pleiten we voor het behoud van een landelijk Oosterzele. We kiezen voor meer verkeersveiligheid en maken Oosterzele fietsvriendelijker. We werken aan een kindvriendelijke gemeente en hebben oog voor onze senioren. We bieden optimale ondersteuning aan onze talrijke verenigingen én kiezen er voor om onze lokale ondernemers meer en beter te ondersteunen. Dit alles willen we doen mét meer inspraak van jullie. We geloven dat we zo van Oosterzele een betere gemeente kunnen maken.
Ja er ligt veel werk op de plank. Ja, we zullen onze handen uit de mouwen moeten steken om deze werven aan te maken. Maar we staan te popelen om eraan te beginnen.
Er is veel goesting, veel optimisme en een heel sterk team. Samen met Uw steun kunnen wij bakens verzetten. Door uw stem kunnen we een nieuwe meerderheid op de been krijgen. Dankzij uw vertrouwen kunnen we het…een nieuwe frisse wind door Oosterzele laten waaien.
Het huidig bestuur heeft schrik om een transparant beleid te voeren. Ze nemen teveel (grote) beslissingen zonder echte inspraak. Informatievergaderingen houden als alles beslist is, is niet hetzelfde als inspraak vooraf organiseren. Denk vb. maar aan het dossier van de N42. Open Vld plus wil op een andere manier besturen.
Wij vragen de burgers eerst om hun raad bij belangrijke dossiers. Vervolgens zullen we een voorkeurbesluit nemen. Zo vragen we uw stem niet alleen op 14 oktober, maar luisteren we de hele legislatuur naar u.
Vaak komen inspirerende ideeën van onze burgers, zij kennen hun buurt best en zien nog noden die kunnen ingevuld worden. Wij zijn voorstander van een burgerbudget. Op die manier krijgen burgers zeer concrete mogelijkheden om écht impact te hebben in hun buurt of omgeving. We zullen de burgers laten beslissen over een deel van de begroting en kleinere projecten waarin het bestuur investeert.
De landelijkheid van Oosterzele is de voorbije jaren onder druk komen te staan. Woonontwikkelingen moeten ontworpen en uitgevoerd worden met respect voor het landelijk karakter van Oosterzele. De voorbije legislatuur zagen we ondoordachte hoogbouw her en der verschijnen. Verdichting op onlogische plaatsen. Allerminst afgestemd op een geobjectiveerde woonbehoefte. Wonen aan betaalbare prijzen is een must, maar niet ten koste van alles.
We willen het binnengebied Voordries-Achterdries-Meerstraat in Oosterzele toevoegen aan het Ruimtelijk UitvoeringsPlan (RUP) Open Kouters en zo van woonreservegebied weer landbouwgebied maken. Dit is een grote open ruimte die we willen beschermen omdat dit het landelijk karakter van Oosterzele kan beschermen. Oosterzele heeft momenteel immers nog voldoende woonreservegebied
Open Vld plus heeft al bij verschillende Ruimtelijke Uitvoeringsplannen willen bijsturen. Soms met succes, soms tegen de meerderheid in. Maar steeds met als doel: het landelijk karakter van Oosterzele bewaren.
Via Ruimtelijke UitvoeringsPlannen willen we de planologische knelpunten aanpakken met een duidelijke visie aan de basis van deze plannen. Wij zijn van oordeel dat het tot stand komen van deze RUP’s moet berusten op een maximale betrokkenheid van de bevolking. Een open en genuanceerd debat van voor- en tegenargumenten bespreekbaar en inzichtelijk maken. Zodat er een breed maatschappelijk draagvlak tot stand kan komen. Ruimtelijke beleid vraagt altijd een oprecht participatieproces.
Wij zoeken ook naar een breder aanbod in woonprogramma’s. We zetten in op diversiteit in woonproducten zoals woonerven, kangoeroewoningen,… op basis van een woonbehoefteplan dat zeer participatief wordt ontwikkeld. Wij ijveren voor een doorstroming van de sociale huurmarkt naar eigendomsverwerving op de private markt. Wij willen een ruimtelijk beleid dat de authenticiteit en historiek van de dorpskern en de open ruimtes niet teniet doet.
De ongebreidelde uitbreiding van de hoogbouw, vaak op niet geschikte locaties én met nefaste gevolgen voor de mobiliteit, moet ingetoomd worden. Hebben we nood aan deze woonprogramma’s? Op basis van een behoefteplan kijken we waar welke noden leven. We zetten ons in voor de uitwerking van een gemeentelijke verordening waarin we duidelijk opnemen hoeveel bouwlagen er in welke zones nog gerealiseerd kunnen worden.
Onze actieve senioren bieden we – ook via de gemeentelijke diensten – voldoende ontspannings-, sport- én cultuurmogelijkheden.
We voeren ook een nieuw systeem in om jubilarissen te vieren. Open Vld plus wil de senioren door het gemeentebestuur laten ontvangen en vieren.
We willen onze bejaarde senioren in de eerste plaats zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving laten blijven. Dat willen door een aantal faciliteiten aan te bieden.
De opdracht is eenvoudig maar ambitieus: 7 dagen op 7, 24 uur op 24 betaalbare zorg op maat verschaffen aan huis, residentieel en daartussen. Dit moet met een breed zorgnetwerk gerealiseerd worden.
Thuiszorg wordt uitgevoerd door private thuiszorgdiensten, aangevuld door de thuishulp van onze welzijnsdiensten. Voor assistentie ‘s nachts kan je beroep doen op een ambulante nachtdienst, met een personenalarmsysteem.
Open Vld plus wil op het Groot Bewijk te Scheldewindeke werk maken van bejaardenhulp in een dagverzorgingscentrum, een kortverblijf en een “Ouderen Informatie Punt” voor al uw vragen, recreatieve activiteiten en dienstverlening. Daartoe moeten de nodige samenwerkingsakkoorden worden afgesloten. Al deze diensten worden gecoördineerd in het netwerkoverleg.
Zij die naar een verzorgingstehuis gaan hebben nood aan goede infrastructuur. Onze senioren wachten reeds lang op de nieuwe RVT’s en de assistentiewoningen. De plannen voor de vernieuwing van de RVT’s werden grondig bijgestuurd. Van de (in 2013) 240 aangekondigde nieuwe verblijfskamers en 100 serviceflats, staan nu 60 verblijfskamers en 40 assistentiewoningen in de stijgers.
Open Vld plus wil met externe partners samenwerken om ook de overige verblijfskamers in de stijgers te zetten. Onze senioren verdienen rust en verzorging dicht bij huis.
Een kind- en jeugdvriendelijke gemeente werkt aan een leefbare gemeente. Kinderen en jongeren zijn de toekomst en één van de meest kwetsbare groepen in onze samenleving. Waar het goed leven is voor kinderen en jongeren, is het ook goed leven voor hun ouders én grootouders.
Daarom wil Open Vld plus een strategisch plan uitwerken waarin de visie, doelstellingen en acties omtrent een kind- en jeugdvriendelijke gemeente omschreven staat. We zoeken daarvoor een politiek én ambtelijk draagvlak. Omdat kindvriendelijkheid gaat over alle beleidsdomeinen heen en enkel kan gerealiseerd worden samen met kinderen en jongeren.
- Welzijn
- We rollen de werking het Huis van het Kind in Oosterzele uit.
- Veel aandacht moet gaan naar een gezonde voeding voor de kinderen met projecten rond “gezond ontbijten” of “gezond lunchpakket”. We zoeken daarbij de samenwerking op met de scholen én de ouders.
- We zetten ook in op het psychisch welzijn van onze kinderen en jongeren en trachten onze scholen, jeugd- en sportclubs pestvrij te houden.
- Vrije tijd
- De inschrijvingen voor vakantiekampen gebeuren voortaan digitaal.
- De speelzone op en rond speelplein De Kluize en de sporthal breiden we uit.
- Lokalen van de jeugdverenigingen dienen veilig en aantrekkelijk te zijn, vernieuwing kan zich opdringen, we bespreken met de jeugdraad de prioriteit van dergelijke dossiers.
- We zorgen voor voldoende speelruimte. En we garanderen het onderhoud ervan via een geactualiseerd onderhoudsplan. Ook in samenwerking met de jeugdbewegingen.
- We nemen voortaan deel aan de jaarlijkse buitenspeeldag, samen met alle andere Vlaamse gemeenten.
- Er komt een mobiele skating ruimte op een daarvoor geschikte locatie.
- Sportkampen en speelpleinwerking moeten blijven doorgaan. Speelpleinwerking en Grabbelpas is inclusief en staat open voor iedereen. We kiezen voluit de kaart van “jeugdwerk voor allen.”
- Mobiliteit
- We zorgen voor mobiliteitslussen zodat kinderen en jongeren zich zo veel mogelijk veilig te voet of met de fiets kunnen verplaatsen tussen school, thuis en hun de belangrijkste vrijetijdsplekken in onze gemeente.
- Ruimtelijke ordening
- Op vlak van ruimtelijke ordening denken we bij de herinrichting van buurten ook aan onze jongsten. Zij verdienen een plek om te leven en te ontspannen.
- Gedeeld ruimtegebruik creëert nieuwe kansen. We kiezen voor brede scholen. We willen onze gemeentelijke scholen prioritair openstellen voor jeugdwerkorganisaties en de jongeren zo bijkomende speelplekken bieden. Maar ook andere groepen moeten welkom zijn. Ook de scholen van andere netten stimuleren we om hun steentje bij te dragen.
- Participatie
- We geven écht inspraak aan onze kinderen en jongeren. Participatie en advies blijven geen dode letter. De jeugdraad is nu vooral gericht op jeugdorganisaties. We starten daarom ook met een kindergemeenteraad, al dan niet gelinkt aan de jeugdraad. We vragen aan hen beide ook écht advies bij beslissingen die hen aanbelangen.
Het bestuur heeft (i.s.m. de hogere overheid) deze legislatuur werk gemaakt van een veiligere fietsverbinding tussen Moortsele en Scheldewindeke en in Balegem-Zuid. De provincie realiseerde ook enkele deeltrajectjes van het lange-afstandsfietspad langs de spoorlijn. Toch zien we nog verschillende missing links voor een veilige en betere doorstroming van fietsen.
Naast het overbruggen van de missing links in de fietsnetwerken in onze gemeente zijn we er van overtuigd dat er nóg meer de kaart van verkeersveiligheid moet worden getrokken. Bij de herinrichting van wegen moet de focus liggen op veiliger fietsen. Een veilig verkeersbeleid start bij het slimmer ontwerpen van de nieuwe infrastructuur.
We moeten werk maken van veiligere schoolomgevingen én van goede fietsverbindingen. We zullen de inwoners stimuleren om zelf ook in te zetten op een veilig en gezond verplaatsingsgedrag.
Open Vld plus wil in Oosterzele de omgeving duurzamer en veiliger maken voor zowel fietsers als automobilisten. Daarom willen we een fietsbeleidsplan uitwerken, samen met de kindergemeenteraad en mobiliteitsorganisaties. We zetten ook stappen vooruit om effectief een fietsgemeente te worden:
- We maken werk van missing links. Een fietsroute is maar zo goed als de zwakste schakel: daarom willen we werk maken van een samenhangend netwerk en zorgen voor een goede koppeling tussen de reeds genomen positieve fietsmaatregelen.
- We zorgen voor fietspompen aan druk bezochte locaties.
- We denken ook aan de aankoop van een fietsregistratiesysteem, dat werkt met een chip die op de fiets (van de kinderen) wordt vastgemaakt. Zowel de scholen als het gemeentehuis en de andere gemeentelijke diensten hebben een systeem dat de chip registreert. Komen de kinderen dus met de fiets naar school en/of het gemeentehuis, dan worden ze daarvoor beloond.
- We werken aan fietstracking: zendertjes worden ingezet tegen fietsdiefstallen.
- We zetten daarvoor ook in op het controleren en wegwerken van zwarte punten en we willen werken aan een app voor jonge inwoners die hen helpt om naar scholen in naburige gemeenten te fietsen.
- Open Vld plus investeert in fietspaden, waar mogelijk zelfs van de rijweg afgescheiden. Met een meetfiets zal het comfort van de fietspaden in kaart worden gebracht.
- We optimaliseren het mobiliteitsplan.
- We werken de knelpunten in de schoolroutekaarten zo veel als mogelijk weg.
- Ouders stimuleren we om op een veilige afstand van de school te parkeren.
- Bijkomende fietspaden zijn noodzakelijk deels langs de spoorlijn Gent-Zottegem, Reigerstraat, Bavegemstraat, Aalmoezenijestraat, de Geraardsbergsesteenweg en ook op de Rooberg , de Bakkerstraat, de Kloosterstraat, de Reigerstraat en de Peperstraat.
- Bij de heraanleg van voetpaden en openbare plaatsen (bv. kerkhoven) gaat prioritaire aandacht naar toegankelijkheid van rolstoelen en kinderwagens.
- Om de mobiliteit naar het werk te versterken zijn grotere en beveiligde parkings bij de stations en een grote carpoolparking bij de N42-E40 een noodzaak.
- De uitrol van camera’s langs onze wegen doen we met een visie. We plaatsen die in samenspraak met onze buurgemeenten, de politiezone én met de provinciale, Vlaamse en federale overheid. Ze moeten verschillende doelen dienen: niet alleen de veiligheid en de mobiliteit, ze leveren ook input om het beleid bij te sturen.
- We zorgen voor een onderhouds- en veegplan van onze fiets- en voetpaden, zeker in de winter bij bladerval en sneeuw.
- Een modern en doelgericht parkeerbeleid ; niet om de gemeentekas te spijzen. De werking van de blauwe zone evalueren we, zodat inwoners ook de tijd hebben om te winkelen bij de lokale handelaars, zonder beboet te worden.
N42
- Open Vld plus is er niet mee akkoord dat de meerderheidspartijen een tracé hebben gekozen, zonder over de keuze van het tracé te luisteren naar de buurtbewoners én de gebruikers. Zulke belangrijke beslissingen willen we in meer transparantie nemen.
- We betreuren dat er te weinig ingezet is op participatie in het gelopen traject tot hiertoe. Omwonenden én gebruikers moeten hun mening kunnen geven in dergelijke grootschalige planningsprocessen. We willen allemaal een verbeterde doorstroming langs de N42.
- Open Vld plus is voorstander van een veilige N42, zowel voor auto’s, fietsers als omwonenden. Dit betekent ook een verbreding met veilige gescheiden fietspaden, gerichte snelheidscontroles beveiligde oversteekplaatsen en natuurlijke geluidswerende groenschermen.
Het belastinggeld van de inwoners werd niet altijd even goed beheerd. De schuld per inwoner steeg tussen 2006 en 2017 van € 521 tot € 1744 per inwoner, dus maal 3 en bijna dubbel zo hoog als het Vlaams gemiddelde.
De investeringen in fietspaden, renovatie, … zijn historisch laag, lager dan in al onze buurgemeenten.
Open Vld plus wil in de eerstvolgende legislatuur de schulden met 700 euro per inwoner verminderen en de investeringen verdrievoudigen. We toetsen onze financiële beslissingen af aan een duidelijk doel; we zullen de gemeentebelastingen laten zakken richting het Vlaams gemiddelde.
Daarom zal Open Vld plus binnen de gemeentelijke administratie iemand aanwijzen die de verschillende subsidiekanalen en subsidiedossiers onderzoekt . Zo willen we meer middelen voor investeringsdossiers naar Oosterzele te halen. Open Vld plus heeft o.m. via onze lijsttrekker een professioneel netwerk in Brussel. Een netwerk dat cruciaal is om de juiste subsidiekanalen te kennen. Zo kunnen we extra steun en middelen naar Oosterzele halen.
Ondernemers moeten ruimte hebben om te ondernemen. Als lokale bakker of slager heb je best je plaats in één van onze dorpscentra. Startende jonge bedrijven, of bedrijven die wegens ruimtelijke planning moeten verhuizen hebben dringend nood aan een nieuwe locatie op de tweede ambachtelijke zone.
Open Vld plus pleit er reeds meer dan 12 jaar voor dat de plannen voor de tweede ambachtelijke zone eindelijk concrete uitvoering krijgen. De nieuwe ambachtszone, met brede groenbuffers, wordt in dienst genomen, met voorrang voor zonevreemde bedrijven en propere hightech startups.
In onze dorpscentra zorgen we voor een parkeervriendelijk beleid ten dienste van onze lokale ondernemers. We ondersteunen pop-up stores en bieden zo ook kansen aan jonge starters. Wij voorzien specifieke kortparkeerplaatsen voor winkels die Shop & Go aanbieden.
Open Vld plus pleit ook voor de opmaak van een strategisch commercieel plan. Dit is een belangrijk hulpmiddel voor de opmaak van een gemeentelijk detailhandelsbeleid en een essentiële ondersteuning van onze middenstand.
We pleiten ook voor de opstart van een uniek gemeentelijk loket met KMO-ambtenaar, waarin alle dienstverlening is geconcentreerd: eerstelijnshulp, advies, vergunningenbeleid, afvalbeleid, veiligheid, fiscaliteit en investeringen.
We verfraaien de handelskernen, waarbij de nadruk ligt op ons lokaal winkelaanbod
Bij het uitwerken van nieuwe reglementen, willen we de ondernemerstoets toepassen; een nieuwe maatregel mag geen ongewild nadelige effecten meebrengen voor ondernemers.
Slechts 18 van de 65 Oost-Vlaamse gemeenten hebben nog altijd een algemene bedrijfsbelasting. Wij hebben in het verleden reeds berekende voorstellen neergelegd om die naar beneden te krijgen. Daar blijven we op inzetten. Pestbelastingen moeten weg, in overleg met de lokale middenstand, UNIZO en VOKA.
We vereenvoudigen de administratieve procedures voor de erkenning als gemeentelijke organisatie en voor het ontvangen van werkingssubsidies. Het vrijwilligersloket – een voorstel dat onze fractie op de agenda van de gemeenteraad plaatste – willen we écht van de grond laten komen.
Als lokaal bestuur spelen we een belangrijke rol in het versterken van lokaal vrijwilligerswerk.
We voorzien ook de nodige ondersteuning aan onze verenigingen. Financieel en facilitair.
Open Vld plus heeft geijverd om werk te maken van een Huis van het Kind voor de Oosterzelenaren. Zo zorgen we voor een laagdrempelig aanbod aan opvoedingsondersteuning, spel en ontmoeting, preventieve gezinsondersteuning; ook met het oog op de versterking van de onderwijskansen en dit voor aanstaande gezinnen en gezinnen met kinderen.
We maken werk van een deelfietssysteem voor jonge kinderen in de gemeente. Zo kunnen ouders de fiets wisselen, eens de kinderen die zijn ontgroeid. Het onderhoud ervan pakken we samen aan met o.m. de lokale fietshandelaars en sociale tewerkstelling.
Het aantal gesubsidieerde opvangplaatsen voor kinderen is de voorbije legislatuur enorm gedaald. We werken – samen met het LOK (Lokaal Overleg Kinderopvang) – aan de uitbouw van ondersteuning voor onthaalouders, crèches en opvangplaatsen. We trachten ook een aanbod uit te werken voor kinderen met specifieke noden.
In de daluren van de sportinfrastructuur werken we aan een beter aanbod van schoolsportactiviteiten.
We verleiden de inwoners om meer te genieten van de recreatieve buitensporten. Door betere uitgestippelde wandelroutes, een langere (verlichte) Finse piste, skatepark, pétanquebanen, joggingroutes, ruiterpaden, goed bewegwijzerde en onderhouden mountainbikeroutes. De trage wegen moeten opnieuw bruikbaar gemaakt worden.
Ook de recreatieve binnensporten, zoals tafeltennis, volleybal, tennis, zaalvoetbal, …, in clubverband als individueel, verdienen aandacht. Veel sportinfrastructuur heeft nood aan een grondige renovatie. De voetbal-, turn-, dans- en andere sportclubs verdienen onze steun. Daarom maken we werk van een masterplan waarop we de investeringen kunnen op afstemmen. In samenspraak met de clubs.
De eigen sporthal heeft op heden te weinig capaciteit. Daarom pleiten wij voor de opening van de sporthal op zon- en feestdagen. Bovendien kan de capaciteitsnood verholpen worden door het ter beschikking stellen van de turnzalen van de scholen. Zo creëren we een optimaler benutting van de capaciteit zonder zware investeringen.
Wanneer er toch nog een structurele nood aan bijkomende infrastructuur zou zijn, onderzoeken we de bouw van een tweede sporthal, liefst gefinancierd in intergemeentelijk verband.
We werken met de buurgemeenten aan een kortingssysteem voor het gebruik van publieke zwembaden.
Oosterzele is een landelijke gemeente en het is – wellicht bij iedereen – de intentie om dit landelijk karakter zo veel mogelijk te bewaren.
Open Vld plus wil de troeven van ons landelijk karakter meer in de verf zetten. We zijn gekend als molen- en jenevergemeente. Maar ook nog zoveel meer. Dat moeten we in het lokaal toerisme nog meer uitspelen, door samen met de lokale handelaars en horeca seizoensroutes uit te stippelen. We brengen de dagtoeristen langs de verschillende troeven van onze gemeente.
We liggen op de rand van de Vlaamse Ardennen. Dat merken we aan de doorgang van toeristen. We gaan op zoek naar een geschikte locatie om een mobilhome-standplaats in Oosterzele in te richten.
“Geluk en veiligheid”, een evidentie denkt iedereen. “Het zal mij niet overkomen”, denkt men. Maar inbraak, diefstal,… het kan altijd, en het slachtoffer moet soms de traumatische of fysieke gevolgen dragen voor de rest van zijn leven.
Dit moeten wij allemaal samen ten allen prijze vermijden door:
- een gezonde sociale controle en buurtwerking. ZMPO (Zonale Misdaadpreventie Organisatie) levert een schitterende bijdrage tot de veiligheid van onze buurten. Zij blijven inzetten op preventieve veiligheidsmaatregelen.
- Oosterzele is veilig, maar we mogen de aandacht niet laten verzwakken. Wij pleiten voor een “actief promoten van de aanspreekbare wijkagent”.
- een buurtinformatienetwerk, ook via sociale media (Facebook en WhatsAppgroep).
- bij de geboorte van een eerste kind schenken we een rookmelder aan het gezin.
Digitaal is normaal. Niet zo in de digitale dienstverlening als gemeente. Deze werf vraagt dringende aandacht.
- We willen de online-diensten van onze gemeente zo veel mogelijk uitbreiden, maar ook de gewone dienstverlening laten we niet los. Om deze multi-kanaal dienstverlening te verbeteren, zorgen we er voor dat je in de toekomst een afspraak kan maken wanneer je langs het loket kan komen.
- Dit voorjaar heeft de gemeenteraad een voorstel van Open Vld plus goedgekeurd om digitaal inschrijven voor zomerkampen voortaan mogelijk te maken. We zorgen voor een snelle uitrol.
Burgers vragen een performante dienstverlening. Daarom zullen we
- Een performant digitaal loket ontwikkelen voor het verkrijgen van attesten online.
- de gemeentelijke diensten en loketten open houden op maandagavond en zaterdagvoormiddag.
- de dienstverlening van “Loket aan huis” ontwikkelen, voor burgers die niet fysiek naar het gemeentehuis kunnen.
- Live-uitzending van de gemeenteraad via internet.
Oosterzele wordt een echte lerende gemeente. Uitwisseling van ideeën en kennis maakt ons sterker. Ook volwassenen leren van elkaar.
Scholen, over de netten heen, werken samen met de gemeenschap aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren. We zetten in op brede scholen.
Op netwerkdagen en uitwisselingsmomenten leren scholen van alle netten, verenigingen en organisaties van elkaars aanpak en zetten ze concrete projecten op zoals een gezamenlijk jaarthema.
De gemeente zorgt voor een coördinator die de betrokkenen samenbrengt en concrete samenwerkingsinitiatieven kan begeleiden.
We stimuleren de verschillende netten in Oosterzele om “Warme school” te worden. Bedoeling is om jongeren zich beter in hun vel te doen voelen. En scholen kunnen daarbij helpen door ervoor te zorgen dat ze een hechte groep vormen.
We zetten ook in op veilige schoolomgevingen. Langs gewestwegen trachten we signalisatie zo goed mogelijk te maken, langs gemeentelijke wegen bekijken we waar mogelijk de schoolstraat kan worden ingevoerd.
We werken aan een STEM-academie voor Oosterzele. STEM is een letterwoord dat staat voor “Science, Technology, Engineering, Mathematics”, ofwel wetenschap, technologie, ingenieurswetenschappen en wiskunde.
Niet alle inwoners van Oosterzele reageren even enthousiast op de aangekondigde fusieplannen. Over de noodzaak en de gemeente waarmee we moeten fusioneren willen we de dialoog aangaan. In alle transparantie. Dit kunnen politici niet zomaar achter de rug van de inwoners beslissen.
Open Vld plus wil een bevragingstraject organiseren om te kijken met welke gemeente we eventueel fusioneren.
Armoede is helaas een realiteit, ook in onze gemeente. Personen met een handicap, ouderen met een klein pensioen en eenoudergezinnen kunnen het soms heel moeilijk hebben om rond te geraken. Het Sociaal Huis zal een geïntegreerd breed onthaal oprichten. Alle actoren zitten er tezamen om de breedste ondersteuning te kunnen aanbieden.
Mensen met een zorgbehoefte hebben mobiliteitsproblemen. Om thuis te kunnen blijven zijn aanpassingen nodig. De gemeente moet hierin een subsidie voorzien.
In het kader van het gelijke kansenbeleid, willen we het anti-discriminatiecharter invoeren in het subsidiereglement en de gemeentelijke documenten screenen op genderneutraal taalgebruik. We zorgen er voor dat de beeldvorming de diversiteit van Oosterzele weerspiegelt.
Op de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie hangen we de regenboogvlag uit aan het gemeentehuis.
West-Europa leeft in barre economische tijden. Het is dan niet gemakkelijk om mensen te overtuigen om 0,7% van onze welvaart te spenderen aan solidariteit met diegenen die veel minder kansen krijgen dan wij. En toch zijn zij de sleutel tot een nieuwe golf van welvaart, ook voor ons. Want zodra ze boven de armoedegrens komen, delen we mee in hun groei.
De gemeente stelt, in samenspraak met de GROS, een beleidsplan op rond kinderarmoede. Oosterzele blijft zich engageren als fair trade gemeente. Het bestuur moet hierbij het voorbeeld geven met de aankoop van fair tradeproducten.
Wij zetten ons hard in bij steuncampagnes naar aanleiding van rampen, zoals wij ook solidariteit verwachten als hetzelfde ons zou overkomen.
Wij willen graag een betere sensibilisering in de ontwikkelingsprojecten die wij steunen. Bij die projecten willen wij meer de nadruk leggen op “ondernemerschap”, “creatie van een middenstand”, “waterprojecten” en ”klimaateffecten”.
Het landelijk karakter van Oosterzele behouden, dat doen we ook door ons bouwkundig en landschappelijk erfgoed te beschermen. Niet alleen voor wat geklasseerd is; ook voor dorpsbepalende en landschapsgezichten.
Een kwalitatieve aanpak en heroriëntering van de bestaande gebouwen is nodig. Zo geven we waardevolle gebouwen een (nieuwe) toekomst. Samen met de nieuwe intergemeentelijke vereniging rond onroerend erfgoed moeten we er op toezien dat niet zomaar alles tegen de vlakte gaat.
We hebben aandacht voor ons cultureel erfgoed, laten onze molens floreren, promoten onze jenever en de Balegemse zandsteen, maar zetten Oosterzele ook op de kaart als reuzengemeente.
Duurzaamheid is een reflex. Het moet ingebouwd worden in elk beleidsinitiatief. We bevestigen ons engagement door het ondertekenen van het burgemeestersconvenant. Dit convenant voor lokale duurzame energie maakt deel uit van een Europese beweging met deelname van lokale en regionale overheden die vrijwillig toezeggen de energie-efficiëntie en het gebruik van duurzame energiebronnen op hun grondgebied te verhogen. Zo slaan we de weg in naar een meer klimaatneutrale en energieneutrale gemeente.
Samen met EANDIS maken we werk van een energiezorgplan om de gemeentelijke gebouwen energiezuiniger te maken.
- We onderzoeken hoe we met ons patrimonium meer duurzame energie kunnen opwekken.
- We kiezen resoluut voor een energievriendelijke inrichting in de gemeentelijke gebouwen
- We zetten zoveel mogelijk in op LED verlichting en energievriendelijke oplossingen langs de openbare weg.
Samen met de Vlaamse overheid versterken we het aanbod elektrische laadpalen. Enkel zo doorbreken we de vicieuze cirkel van geen laadpalen wegens geen voertuigen of omgekeerd.
De waterkwaliteit moet absoluut worden veilig gesteld. Open rioleringen, zoals in de Aalmoezenijestraat, staan haaks op waterkwaliteit. Wij ambiëren een globaal beheersplan voor de Oosterzeelse waterlopen.
Wij willen een budget voor de aanleg van 10 ha bos en rietkragen langs de beken, met Natuurpunt als beheerder.
Ook landbouwers hebben een belangrijke rol in natuurbeheer. Wij willen een ondersteunend beleid voor duurzame landbouw uitbouwen met respect voor het milieu (vb. premies voor het onderhouden van randen, erosiebestrijding).
Wij subsidiëren een zelfcontrolesysteem voor milieuzorg in de land- en tuinbouw.
Wij voeren het erosiebestrijdingsplan verder uit. Aquafin zet zijn werkzaamheden voort om gescheiden rioleringen te installeren. Tijdens de werken moet elke inwoner financieel gestimuleerd worden om aan te sluiten teneinde die grote investeringen te doen renderen.
Wij zijn voorstander van de uitbreiding van de bestaande assen van natuurgebieden als gronden errond vrijkomen. Het beheer van natuurgebieden wordt geregeld via beheersovereenkomsten (bv. met Natuurpunt, eigenaars…).
We nemen als gemeentebestuur ook een rol op inzake dierenwelzijn. We sensibiliseren hierrond en onderzoeken ook de nood aan een hondenweide.
Open Vld plus vindt “de vervuiler betaalt” een goed systeem voor afvalverwerking, toch is er bijsturing nodig van de huidige regeling voor huisvuilophaling. Open Vld plus zal de algemene gemeentebelasting (AGB) laten dalen, nu de er minder uit de algemene middelen moet worden bijgelegd en de burger zelf meer betaalt.
Die AGB werd vroeger gebruikt om het gemeentelijk aandeel van de afvalverwerkingskost te bekostigen en kan dus naar beneden.
Verder zullen we er ook voor zorgen dat kmo’s met beperkte hoeveelheden bedrijfsafval (met huishoudelijk afval gelijkgesteld bedrijfsafval) opnieuw gebruik kunnen maken van het ophaalsysteem voor restafval.
We willen ook inzetten op een nieuw én zo klantvriendelijk mogelijk containerpark.
De OCMW-raad houdt op te bestaan. Tot nu toe is er geen politieke veldslag omtrent de sociale noden van Oosterzelenaren: de mens centraal, politiek gekrakeel niet gewenst.
Nu zal een speciaal comité van de gemeenteraad de job overnemen.
Denk hierbij aan de toewijzing van sociale woningen, subsidies voor mantelzorg, toewijzing van steun aan onthaalmoeders en kinderdagverblijven, sociale leningen, …
We zorgen ook voor een gedegen personeelsbeleid en nieuwe cultuur binnen het gemeentehuis. De politiek zet het beleid uit, de administratie voert dit uit.
Politiek kan geen rechtstreekse aansturing zijn van de gemeentelijke diensten. Politisering van de administratie legt een hypotheek op een goed functionerende werking. We objectiveren ook de gemeentelijke communicatie. Overheidsgeld kan en mag niet gebruikt worden voor persoonlijke- of partijpropaganda. Het moet ten dienste staan van de inwoners, niet de bestuurders.
We treden toe tot de UitPAS met Oosterzele. De UiTPAS is een spaar- en voordelen-programma voor je vrije tijd. Hij verlaagt participatiedrempels voor zowel participanten deelnemers als organisatoren en lokale overheden. De pas combineert een voordelenprogramma voor iedereen, met financiële kortingen voor mensen in armoede. Zo kunnen ze makkelijker én zonder stigmatisering deelnemen aan het vrijetijdsleven.
We kijken met onze buurgemeenten in welke mate we ook intergemeentelijk kunnen inzetten op een bovenlokaal cultuurbeleid. Bedoeling daarbij is om samen een lange-termijn-actieplan uit te werken en in te zetten op die zaken waar we sterk in zijn. Cultuur houdt niet op aan de gemeentegrenzen.
We blijven kiezen voor een sterke bibliotheek, die mensen samenbrengt. We proberen ook andere ontmoetingsplaatsen te realiseren. Open ruimte, een school, een kerk, de bibliotheek of de verenigingslokalen, het zijn allemaal geknipte ontmoetingsplaatsen. Een zorgen voor een gemeentelijk platform dat het delen van locaties mogelijk maakt.
Door locaties zoals een kerk een nieuwe bestemming te geven, zorg je ervoor dat die optimaal wordt benut. Heel specifiek zorgen we er ook voor dat de pastorietuin van Landskouter niet verdwijnt. We zetten ook in op nieuwe plekken waar verschillende generaties elkaar kunnen ontmoeten. Zo bekijken we of we rond de Lange Wal opnieuw een verzamelplek voor jong en oud kunnen maken als weleer.
Ook onze banden met zustergemeente Oberkirch blijven we koesteren.
We stimuleren vanuit het beleid samenwerking van groepen en verenigingen. De adviesraden krijgen een vernieuwde invulling.